Timus je žleza, ki se nahaja za prsnico, med pljučnima kriloma in je aktivna le do pubertete. Kljub temu, pa z osredotočanjem nanj, lahko aktiviramo iz timusa izhajajočo lastno energijo, ko smo potrti, v stresu ali pod kakšnim drugim pritiskom. Izloča hormon timozin, ta pa stimulira razvoj obrambnih T celic (limfocitov T), ki pomagajo obrambnemu sistemu, ko se “bori” z bakterijami, virusi in glivami.

Dokler je žleza aktivna ima pomembno vlogo v limfnem (telesni obrambni sistem) in endokrinem sistemu. Po puberteti se zmanjša, nadomeščati pa jo začne maščobno tkivo. V starosti je skoraj ni več. Vendar pa nas timus – žleza, varuje še dolgo potem, ko ni več aktivna.

Timus ojača:

  • obrambno moč našega telesa,
  • je odgovoren za pretok energije po telesu,
  • pri dolgotrajnem stresu se dodatno skrči, zato ga lahko z reflekano masažo stopal dodatno spodbudimo.

Ker leži med grleno in srčno čakro, nam že sama njegova lega pove, da je povezan z obema. Srčna čakra je povezana z ljubeznijo, notranjim mirom, veseljem. Grlena čakra pa je povezana s komunikacijo, izražanjem in jasnim zaznavanjem notranjega glasu. Zato, ko začutimo ali imamo občutek, da nam mogoče vsega tega primanjkuje, nam refleksna masaža stopal, s pritiski na refleksne cone na stopalih, pomaga, da spodbudimo vse te povezave in začutimo sebe, svoj mir in smo boljšega počutja.

Mirjana Radulović, reflekosterapevtka