Velikokrat se vprašamo, kako in na kakšen način, bi lahko olajšali našim čudovitim bitjem dojenčkom in otrokom, razne viroze prehlada, astme, bronhitise, kako bi jim okrepili imunski sistem itn, ali pa jim samo skušali, še bolj izboljšati njihovo počutje.

Tako sem se spraševala pred več kot petnajstimi leti, tudi sama. In na vsa moja vprašanja kaj storiti in kaj narediti, da bi mojim otrokom, bilo počutje v raznih situacijah, stanjih in obdobju boljše, sem prišla da odgovora, da jim na nek način pomembno pomagati, na popolnoma naraven in prijeten način, kjer se bodo počutili varno, prijetno, jim bo vse skupaj zanimivo in predvsem po koncu masaž, terapij tudi stanje in situacija boljšega počutja.

Moji otroci, so bili meni moje vodilo, zato kar sem danes in kar danes počnem. Oni so me, na nek način še bolj vzpodbujali, dali mi motivacijo in željo, da se poleg vsega, lahko ukvarjam s čudovitim delom refleksoterapije, masažno – terapevtskimi storitvami in s svetovanjem, ki pri vsem tem mojem delu, vključujejo znanja, ki sem ga pridobila skozi vsa ta leta in vključujejo znanje iz starodavnih tradicionalnih medicin, ki ga lahko s svetovanj nudim vam in vašim otrokom. Lahko tudi rečem, da sem predvsem prišla do spoznanja, da je prvotno delo na sebi vplivalo tudi na boljše počutje mojih otrok. Saj verjetno veste, da so starši z otroci zelo povezani. Še posebej pa so z njimi povezane mame in skozi nas, otroci čutijo marsikaj in se lahko skozi nas odražajo določene zadeve na naših dušicah.

Masaža za dojenčke in otroke Sano center

Ob vsem tem, sem bila vedno mnenja, da je dotik tisti, ki nas na nek način zdravi. Se pravi zdravi nas same in nam omogoča boljše počutje kot tudi, če si to isto želimo za naše otroke, se jim na ta način omogoči boljše počutje. Zelo sem vesela, da sem v teh letih delovanja, s svojimi storitvami – terapijami in svetovanjem, lahko na kakršen koli način, pripomogla tako vam dragi straši, kot vašim malčkom (dojenčkom in otrokom), da se je njihovo počutje izboljšalo in so se počutili bolje.

S tem namen, vam želim predstaviti, kako zelo je pomemben dotik za naše malčke in kaj za njih pomeni masaža. To je čudovito darilo njim in vam staršem. Saj pri tem sodelujete vsi in vse vas ob tem obdajajo lepi občutki. Kar pa je najbolj pomembno, da se pri tem, našim najmlajšim krepi imunski sistem in seveda splošno zdravje oz. se počutijo boljše.

Tako kot je nujna hrana, je tudi nujen dotik za naše dojenčke in otroke. Tako kot želodček potrebuje materino mleko, da se dojenček razvija in raste, tako njegova koža potrebuje telesni dotik. Zato z masažo pri dojenčkih, lahko začnemo takoj po rojstvu.

Dojenček, ki ga redno masiramo:

 • bolje pridobiva na teži,
 • blažimo mu kolike, krče, napenjanje in
 • jok zaradi preobremenjenosti…

Zelo pa je lep občutek, ko pri masaži otroka, masaža prinese staršem, novo dimenzijo odnosa z otrokom.

Pomaga, da mamica:

 • lažje naveže stik z otrokom,
 • da v njem spodbudi komunikacijo in odzivanje.

Z masažo, mamica otroka:

 • giblje,
 • pospešuje njegov krvni obtok, celotno presnovo,
 • spodbuja delovanje imunskega sistema,
 • podpira zdrav razvoj kože, sklepov in mišične koordinacije.

Ko mamica masira otroka, se z njenimi gibi novorojenček sprošča, umirjajo se njegova čustva, lajšajo se poporodne travme, živčni sistem je uravnovešen in dihanje je poglobljeno.

Z masažo pa ne pridobi samo otrok, temveč tudi mamica, saj ji prinese sproščenost in energijo. Otrok z odprtostjo zaupa njenim rokam in vse sprejema brez zadržkov. Skozi dajanja in sprejemanjem, se med njima vzpostavi zavest o telesu in prijateljstvu. Če pa se odloči oče za tovrstni gest, z čudovitim malim bitjem, jim masaža pomaga, da lažje sprejmejo vlogo očeta in v tem času začutijo vdanost in sproščenost v času, ki ga posvetijo otroku.

Masaža za dojenčke in otroke Sano center

Pri otrocih, ki so že malo starejši, je smiselno, da otroka vprašamo ali si želi, da ga zmasiramo in ko dobimo dovoljenje, lahko začnemo in na koncu masaže se mu tudi zahvalimo, za dovoljenje. Čudovita novodobna bitja nam, dajo jasno vedeti česa si želijo in česa ne. Otroci do dvanajstega leta, so bolj dovzetni za dotik, kot pa za dražljaje, ki jih prejemajo preko vida in sluha. Z masažo lahko umirimo še tako živahnega otroka, saj je mali otrok še vedno zelo povezan s svojimi starši, predvsem pa z mamo.

Občutki preko dotika, jim dajejo:

 • več informacij o svetu,
 • dotik jim sproži izliv lepih občutkov in
 • tako se uči, kako je lepo in prijetno bivati v svojem telesu.

Zelo je pomemben dotik – masažni prejemi, ki otroku niso tuji, dajejo pa jim
občutek varnosti,
sprejetosti, ker je ljubezen do otroka preko dotika odtisnjena v njegove telesne celice.

Naj bo dotik tisti, ki daje boljše odnose med starši in otroci in naj bo njihovo počutje ob dotiku boljše.